Biografie


Hans Matla (1953) groeide op in een puur Haags gezin waar muziek de boventoon voerde. Enerzijds, doordat het familiebedrijf (toen een van de oudste piano- en muziekzaken in Nederland) een nadrukkelijke rol in het gezin speelde en anderzijds, omdat alle gezinsleden actief betrokken waren bij de amateurkunst. 

 

Hans werkte tijdelijk bij zijn vader in de zaak en werd van daaruit voorzitter en bestuurslid van diverse Haagse en culturele organisaties, waaronder de Kerngroep Cultuur Gemeente Den Haag, de Vereniging Ondernemers Haagse Binnenstad, de stichting Prinses Christina Concours en andere organisaties. Daarnaast was hij initiator/producent van o.a. het "Haags Grand Gala Classique". Vanwege zijn grote verdienste voor cultuur en samenleving werd Hans Matla in 2013 tijdens een concert in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

 

Hans heeft vanaf 1973 als dirigent zich diverse stijlen eigen gemaakt. Klassiek geschoold werkte hij met klassieke-, en later ook met jongeren-, mannen-, en popkoren. Tevens richtte hij zich op revue en musical en was hij enkele jaren dirigent van een Big Band. Hans volgde diverse Masterclasses. 

 

Naast uitvoeringen van breed repertoire met 5 koren ging Hans met het - in 1996 door hem ontdekte - moderne oratorium: “The Jerusalem Passion” speciale projecten organiseren, die niet alleen voor de bezoeker, maar zeker ook voor de deelnemer waardevol bleken. Dat resulteerde in de première in Nederland (Den Haag 1999), waarna het stuk een meer dan succesvol vervolg kreeg in de Doelen Rotterdam (van 2000 tot 2010), in Praag (2011), Den Haag (2013), Mannheim en Bad Nauheim (2014), in 2017 in Rotterdam (Laurenskerk) en Den Haag (Zuiderstrand) en in 2018 in Leipzig.

 

In 2001 kwam Hans Matla bij toeval in contact met de muziek van (en later met de persoon) Karl Jenkins, wiens muziek voor Hans van grote betekenis werd. Sinds 2005 staan er ruim 15 Jenkinsconcerten op zijn naam. Net als destijds de oprichting van een Stichting Jerusalem Passion, richtte Hans Matla ook het “Dutch Jenkins Choir” op (erevoorzitter Sir Karl Jenkins) om speciale projecten mee te organiseren. Door de passie voor zijn muziek en mede door de ontstane vriendschap werd besloten tot een eerbetoon concert: ‘Tribute to Sir Karl Jenkins’ in zijn aanwezigheid in november 2019.

 

De passie van Hans Matla is, om alle vormen van cultuur met elkaar te (blijven) verbinden in het besef, dat cultuur een van de pijlers van de beschaving is. Zijn initiatieven en projecten zijn met name gebaseerd op het combineren van disciplines met als resultaat “een beleving” voor zowel uitvoerenden als voor het publiek. Hierbij richt hij zich in het bijzonder op de mix van klassieke muziek met zowel lichte muziek dan wel cross-over, en voegt daar ook visuele technieken aan toe ter versterking van de beleving en de passie. Daarmee geeft hij uiting aan zijn visie: zingen en luisteren is voor iedereen. 

 

Hans wordt regelmatig gevraagd als spreker en als initiator en/of adviseur van bijzondere evenementen.

 

Zijn credo:

Muziek maken is op de eerste plaats zelf genieten.

Als je dat doet, dan mag vervolgens het publiek komen kijken,

hoe jij, samen met anderen, geniet van je eigen passie.

HM.

www.hansmatla.nl

 

Download biografie in PDF >>